Author Archive

augustus

GÖÇ ANITI’NIN RESMİ AÇILIŞI YAPILDI

image

Hollanda Karamanlılar Vakfı tarafından Yurt Dışına İşçi Göçünün 50. yılı anısına Hollanda’da yaptırılan Göç Anıtı, 8 Ağustos 2015 Cumartesi günü yapılan görkemli törenle resmi olarak açıldı.

HOKAV tarafından 50. yıl etkinlikleri çerçevesinde proğrama dahil edilen ve Çarşı Yangını sonrası yurtdışına çıkan hemşerilerimize ahde vefa olarak ithaf edilen anıtın yapım çalışmaları 2014 yılı içerisinde tamamlanmış olmasına rağmen, teslim alınması ve Karaman’a naklinin kış aylarına uzaması sonucu açılış proğramının yaz aylarında yurtdışında yaşayan hemşerilerimizin de yoğun olarak Karamana geldikleri zamanda yapılmasının daha uygun olacağı düşünülmüş ve hazırlıklar ona göre yapılmıştır.

juli

Allah Rahmet Eylesin

Vakfımızda uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan, Hollanda’da MERAM Şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı, değerli kardeşimiz Erdoğan Yüce’nin annesi

Marziye Tülbür 25 Temmuz 2015 Cumartesi günü Vefat etmiştir.

HOKAV olarak Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar dileriz.

Allah Rahmet Eylesin

juni

ACİL ŞİFALAR

mdogruYönetim Kurulu Üyemiz ve Vakfımızın Genel Muhasibi Muhammer Doğru 15 Haziran 2015 Pazartesi günü kalp ameliyatı olmuştur.  Antalya’da özel bir hastanede gerçekleşen damar nakli ameliyatı oldukça başarılı geçmiştir.
Kısa sürede sağlığına kavuşmasını beklediğimiz arkadaşımız Muhammer Doğru’ya geçmiş olsun der, acil şifalar dileriz.

juni

Karaman’dan Avrupa’ya Göçün 50. Yılı

b26d29c7326cf5754cd7d11ca49a65cb1964 yılında Karaman’da meydana gelen Çarşı Yangını ve sonrasında başlayan Yurtdışına İşçi Göçü.

Yangın sonrası büyük zarara uğrayan Karaman Esnafına destek amaçlı, Devlet tarafından Karamanın Afet Bölgesi ilan edilmesi ve akabinde İş ve İşçi Bulma Kurumu aracılığı ile yapılan başvurular, başvurusu kabul edilen insanlar ve Karaman Tren Garı’ndan başlayan gurbet yolculuğu…

Bu gün birçok insanın hatırlayamadığı, arşivlerde bile aransa da fazla bir şey bulunamadığı, yaşayan nüfusun onbeş, yirmibinlerde olduğu, ekonomik sorunların yaşandığı, işsiz gençlerle dolu bir Karaman.

april

İKEV’de Genel Kurul Heyecanı

IMG_4551

İstanbul Karamanlılar Eğitim Vakfı yöneticilerinin uzun yıllar göstermiş oldukları üstün çabaları ve çekilen çileler sonrası gerçekleştirdikleri ve bugün İstanbul’daki Karamanlı öğrencilerin barındıkları ve belki de Karamanın geleceğini belirleyecek öğrencilere Yurt olan KARAMAN EVİ geçtiğimiz Pazar günü 12 Nisan’da Genel Kurul heyecanı yaşadı.

maart

TEŞEKKÜR

Hollanda Karamanlılar Vakfı ve Karaman Köy Derneklerinin ortak çabaları ile oluşan
ve bundan sonraki süreçte de Karamanı ve Karamanlıları Hollanda’da ve Türkiye’de temsil edeceğine
ve yeni başarılara taşıyacağına inandığımız Hollanda Karamanlılar Federasyonu yönetimi,

Vakfımızın uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve geçen yıl Türkiye’ye kesin dönüş yapan
Uğur Şen’i Onursal Başkanlık ödülü ile onurlandırmıştır.

Hollanda Karamanlılar Federasyonu’na başarı dileklerimizi sunar,
bu saygın davranışlarından dolayı TEŞEKKÜR ederiz.

februari

Hollanda Karmanlılar Vakfı Basın Bildirisi

Hollanda’nın koklu ve en etkili sivil toplum orgutlerinden olan “HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI” kurulusunun 15. yılında yapacakları özel faaliyet programıyla gündeme geldi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan vakıf başkanı Uğur SEN, içinde bulunduğumuz 2014 yılının Hollanda , Karamanlılar Vakfı’nın kurulusunun 15. yılı olmasının yanında Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan İç Göçü Anlaşması’nın 50.yili olduğunu da belirterek; bu yıl içerisinde ileriye donuk  ve bir eser olarak kalacak faaliyetlere daha fazla yer vereceklerini belirtti.

Başkan Uğur Sen’in yazılı açıklaması şöyle:

“Değerli hemşerilerimiz ve saygıdeğer dostlarımız.

Gücünü ve varlık sebebini sizlerden alan kuruluşumuz HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI, Hollanda’da bulunan bir sivil toplum örgütü olarak bu yıl kuruluşumuzun 15.yilini kutlamaktayız.

Bu güne kadar Hollanda’da yasayan ve basta hemşerilerimiz olmak üzere tüm insanlarımıza yönelik faaliyetlerde bulunduk. Bu çalışmalarımız esnasında Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerini de unutmadık. Defalarca memleketimizdeki engellilerimize gönderdiğimiz araçların yanında ihtiyaç sahibi 20’u aşkın öğrencimize karşılıksız burs verdik ve hala da vermeye devam ediyoruz. Türkçe’mizle alakalı projeler yürüttük. Bir Karamanlı olan Yunus Emre’nin şiirlerini Hollandaca olarak bir kitap halinde yayınladık ve ücretsiz  dağıttık. Sosyal ve kültürel çalışmalarımızla, şölen ve spor turnuvalarımızla hemşerilerimizin arasındaki birlik ve beraberlik ruhunu sürdürdük, dostlukları pekiştirdik. Faaliyetlerimizle pek çok vakıf ve derneğe örnek olduk.

Yazdıklarımız, yaptığımız çalışmalarımızın sadece bir kaç tanesidir ve hizmetlerimiz artarak devam edecektir.

Ancak su hususu da özellikle belirtmek isteriz ki; bu çalışmalarımızda basta hemşerilerimiz olmak üzere, gerek Hollanda’dan ve gerekse Türkiye’den tüm insanlarımızı yanımızda bulduk ve onların fedakârlıklarıyla bu günlere geldik. Bize güvenen ve bizi destekleyen herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.

2014 yılı ayni zamanda Türkiye ve Hollanda arasındaki Is Göçü Anlaşması’nın da 50.yilidir ve bu özel yıla mahsus bir dizi özel faaliyetlerimiz olacaktır.

Bu özel projelerimizi;

23 Mart 2014 Pazar günü Rotterdam Kocatepe Camii’nde saat 12.oo – 13.oo arasında (öğle namazı öncesi)  icra edilecek olan, Gurbette Kalanlar – Gurbette Ölenler adi altında; Hatm-i Şerif Dua ve Mevlidi Şerif Kıraati ile başlatmış olacağız.

Vakfımız tarafından projeleri yapılmış olan “50. Yıl Özel – 10 Adet Temel” projemizi tanıtarak bu doneme özel ve kalıcı çalışmalarımızı da resmen ilan etmiş, hemşerilerimize ve kamuoyuna duyurarak ilan etmiş olacağız.

Bu 10 temel projemiz:

1-   Göçün 50. yılında 50.000 fidan toprakla buluşuyor kampanyasıyla Karaman’da 50. Yıl Hatıra Ormanı’nın kurulması.
2-   Karaman Gar binası önünde Gurbet Anıtı – Gurbetçi Heykeli dikilmesi.
3-   Göçün 50. Yılı anısına hatıra pul, para ve madalyon basılması.
4-   Karamanoğlu Mehmet bey Üniversitesi ile birlikte Göç ve Gurbet Paneli’nin düzenlenmesi.
5-   03 Ağustos 2014 Pazar günü Karaman Gökçe Camiliği alanında Gurbetçi Buluşması toplu piknik şöleninin yapılması.
6-   07 Ağustos – 10 Ağustos tarihleri arasında Karaman’da gurbetçi ve yerli gençlerimiz arasında futbol, yüzme ve çeşitli spor müsabakalarının düzenlenmesi.
7-   09 Ağustos 2014 Cumartesi günü aksamı Karaman Kemal Kaynaş Stadyumu’nda unlu ses sanatçılarının yanında gurbetçi saatçilerimizin da katilce 50.Yil Özel Konseri düzenlenmesi.
8-   Hollandalı fotoğraf sanatçıların eserlerinden seçilen ve gurbetteki hayatimizi yansıtan 50 x 2 = 100 adet büyük boy siyah beyaz fotoğraftan oluşan serginin Karaman’da ziyarete açılması.
9-   Karaman Müzesi’nde gurbetçilerle ilgili özel bir bolumun açılarak gurbet hayatimizin canlandırılması.
10- Il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla; Karaman’daki orta dereceli okullar arasında düzenlenecek olan Göç ve Gurbet ile alakalı şiir, makale, ve hikaye yarışmasın teşviki ve ödüllerinin verilmesi seklinde olacaktır.

Bu faaliyetlerimiz henüz araştırma  safhasında olan bazı ek çalışmalarla desteklenerek temel projeler daha da artırılabilecektir.

Bunlarla birlikte, her yıl olduğu gibi bu sene de;  sosyal, kültürel ve ihtiyaç sahiplerine yârdim programlarımız aynen devam edecektir.

Bu faaliyetlerimizi hep birlikte yapacağız ve bu onuru hep birlikte paylaşacağız.

Karamanlı hemşerilerimizin birlik ve beraberliklerini muhafaza ederek, hiç bir ayrılığa, kırgınlığa ve dargınlığa meydan vermeden, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendi yegane temsilcisi olan HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI’nın etrafında kenetlenerek çalışmalarımıza katkı sunacaklarına eminiz.

Bugüne kadar bizleri yalnız bırakmayan ve hiç bir fedakârlıktan kaçınmayan basta hemşerilerimiz olmak üzere tüm yardımseverleri ve dostlarımızı sevgi ile selamlar saygılarımızı sunarız.”

Hollanda Karamanlılar Vakfı
Başkan
Uğur ŞEN

september

Euro Bölgesi güven endeksinde iyileşme

Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi beş ay arka arkaya olan bir gelişimin devamı Eylül ayında da yükselişini devam ettirdi.

Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi verilerine göre bölge ekonomisindeki güven Eylül ayında da beklenenden daha fazla bir yükseliş gösterdi. Alınan sinyaller bölgede toparlanmanın ivme kazandığına yorumlandı.

Avrupa Komisyonu bölge güven endeksi üzerine yaptığı açıklamada, yönetici ve tüketici güveni endeksi yükselişinin beş ay arka arkaya iyileştiğini ve Eylül ayında da 95.3’ten 96.9’a çıktığını açıkladı.

Euro Bölgesi’nde ikinci çeyrekte 18 aylık durgunluğun sona ermesi üzerine toparlanma sinyalleri arttığı belirtilen açıklamalarda Stoxx Europe 600 Endeksi’nde geçtiğimiz iki ay boyunca yüzde 4’ten fazla yükseldiğine dikkat çekildi.

Tüm bu iyileşmeye rağmen Avrupa halen daha son dört yıllık borç krizinden kurtulamıyor, bunun etkisi olarak da sanayi üretimi düşüyor. Bir de buna yüzde 12,1’lik işsizlik eklendiğinde durum ciddiyetini koruyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı MarioDraghi 23 Eylül’de yaptığı bir konuşmada “Güven göstergeleri ve üretim anketleri Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın Temmuz’da zayıf üretime rağmen bu çeyrekte yavaşça devam edeceği beklentilerine destek veriyor. Fakat Euro Bölgesi’nde işsizlik çok yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor o yüzden toparlanmanın sağlam bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor” yorumunu yapmıştı.