augustus

GÖÇ ANITI’NIN RESMİ AÇILIŞI YAPILDI

image

Hollanda Karamanlılar Vakfı tarafından Yurt Dışına İşçi Göçünün 50. yılı anısına Hollanda’da yaptırılan Göç Anıtı, 8 Ağustos 2015 Cumartesi günü yapılan görkemli törenle resmi olarak açıldı.

HOKAV tarafından 50. yıl etkinlikleri çerçevesinde proğrama dahil edilen ve Çarşı Yangını sonrası yurtdışına çıkan hemşerilerimize ahde vefa olarak ithaf edilen anıtın yapım çalışmaları 2014 yılı içerisinde tamamlanmış olmasına rağmen, teslim alınması ve Karaman’a naklinin kış aylarına uzaması sonucu açılış proğramının yaz aylarında yurtdışında yaşayan hemşerilerimizin de yoğun olarak Karamana geldikleri zamanda yapılmasının daha uygun olacağı düşünülmüş ve hazırlıklar ona göre yapılmıştır.

Gurbete yolculuğun başladığı yıllardaki en önemli ulaşım aracı ve gurbet türkülerine konu olan Kara Tren Garı Vakfımızın teklifi ve Karaman Belediyesi’nin oluruyla bugünkü yerine konulmuştur.

Vakfımızın, gerek yurt dışındaki insanlarımızın bir çatı altında biraraya gelmelerini sağlaması ve kendi güçlerinin ortaya çıkmasına, gerekse memleketimiz idarecilerinin yurtdışındaki insanlarımızın farkına varmalarına vesile olması hepimiz için büyük kazanç sağlamıştır.

Bu çalışmaların bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğine inanıyoruz.

HOKAV ve Karaman Köy Dernekleri’nin bir çatı altında buluştukları ve bundan sonraki çalışmaların şemsiye kuruluşu olarak kamuoyuna duyurulan Hollanda Karamanlılar Federasyonu aynı düşünce ve hedefler doğrultusunda faaliyetlerine devam edecektir.

Federasyon Yönetimi ve Köy Dernekleri temsilcilerinin samimi yaklaşımları, Göç Anıtı açılışında bu niyetini ve kararlılığını göstermiştir.

Göç Anıtı, dün de Vakıf çalışmalarının, bugün de Federasyon çalışmalarının devamlılığına ve kalıcılığına konulmuş bir mühür gibi Karaman’daki yerini almıştır.

Anıt açılışına Karaman Milletvekili, Karaman Valisi, Belediye Başkanı, İl Emniyet Müdürü, Karaman Üniversitesi temsilcileri, Hollanda’dan Fadime Örgü, HOKAF Başkanı Mustafa Duyar, Federasyon Onursal Başkanı Uğur Şen, Hokaf yönetimi ve köy dernekleri temsilcileri ile çok sayıda hemşerimiz katılmıştır.

HOKAF Başkanı Mustafa Duyar ve Onursal Başkan Uğur Şen tarafından yapılan konuşmalarla başlayan tören, sayın Valinin yaptığı konuşmanın ardından anıtın açılışı yapılmış ve katılımcılara Anıtın Minyatürü hediye olarak takdim edilmiştir.

Bu hediyeler; bugüne kadar çalışmalarımıza büyük destek verenlere ve protokola takdim edilmiştir.

Anıt açılış proğramı Karaman’da büyük ses getirmiş, başta Hollanda’daki hemşerilerimiz olmak üzere Avrupa’daki hemşerilerimiz bir kez daha gündeme gelmiş ve değer kazanmıştır.

Açılan Anıt, insanlarımızın kendinden birşeyler buldukları ve anılarını yaşadıkları bir yer haline gelmiş, yanında oturularak hatıra fotoğrafı çekilmeye çoktan başlanmış bile….

Günün akşamında ise, Vakfımızın ve Federasyonun daveti üzerine Karaman’a gelen Rotterdam Dildade Tiyatrosunun sergilediği “Onun Hikayesi” isimli oyun büyük beğeni kazandı.

Başta sevgili Vedat Gültekin hoca olmak üzere yönetmen ve bütün oyunculara şükran ve teşekkürlerimizi sunarız..

Anıt hikayemiz de nihayet sonuçlanmış ve tarihteki yerini almıştır.

Bu vesile ile Göç Anıtı çalışmalarında başından beri bizlerle olan, bize destek veren, yol gösteren ve emeği geçen herkese sonsuz şükran ve teşekkürlerimizi sunarız.

Karaman’da ise, anıtın alt çalışmalarına ve yerine konulmasına yardımcı olan başta belediye başkanı Ertuğrul Sağlam olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Ayrıca Çarşı Yangını ve Göç Tarihinin yazılmasında bize yardımcı olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi rektörü sayın Sabri Gökmen nezdinde yönetime ve araştırma görevlilerine de sonsuz şükran ve teşekkürlerimizi sunarız..

Bundan sonraki çalışmalarda ve etkinliklerde buluşmak dileğiyle,

hoş kalın, hoşça kalın……

HOKAV Yönetim

image (6) image (8) image (9) image (11)

IMG_5753 IMG_5754 IMG_5755

Author: Bülent Yiğittop
Posted in: Faaliyetler

Trackback from your site.